Opdrachtgever en Opdrachtnemer zijn getrouwd!

Artikel

fotocollage_phbmOp 20 november jl. zijn Opdrachtgever en Opdrachtnemer in het huwelijk getreden in het bijzijn van ca. 70 gasten van zowel de kant van de bruid als van de bruidegom. Het was nog onduidelijk of het huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden gesloten zou worden of in gemeenschap van goederen.

De vraag die de gasten deze dag dan ook bezighield was: Hoe krijgt het bruidspaar een succesvol en vruchtbaar huwelijk? Hoe krijgt de ideale samenwerking vorm? Maken we harde afspraken over hoe we met elkaar omgaan of gaan we uit van vertrouwen? En hoe ontwikkelen we dat vertrouwen dan?

Waar de dag begon met een ontspannen lunch, werden de gemoederen wat meer verhit tijdens de enerverende presentaties van Rens Polinder van BAM Utiliteitsbouw en Maarten Reinking van Rijkswaterstaat. Marcel Krikke, directeur van phbm, was ceremoniemeester.
Rens gaf aan dat een aannemer vaak het gevoel heeft dat hij meedoet aan ‘boer zoekt vrouw’. Je bent nog met drie vrouwen op het erf, uiteindelijk blijft er maar één en kunnen de anderen met de koffer onder te arm afdruipen. Bij de Isala klinieken in Zwolle was BAM de gelukkige overblijver. Al in de ‘aanbestedingsfase’ was aandacht voor de teams die met elkaar moesten samenwerken.

Maarten heeft vanuit zijn ervaring, aangevuld met theoretisch onderzoek, een boek geschreven over samenwerking binnen projecten. Hij gaf in zijn presentatie aan dat er vaak sprake is van ‘een gedwongen huwelijk’ tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Je hebt geen keuze, je moet het na aanbesteding samen doen. Vertrouwen is te creëren door het delen van persoonlijke ervaringen, het boeken van resultaten, door je in elkaar te verdiepen en oprechte interesse te tonen. Dit vraagt om vertrouwen en dat begint met de intentie. Zoals Marcel Krikke ook aangaf: “eerst geloven, dan zien!”.

De presentaties van Rens Polinder en Maarten Reinking zijn hier te downloaden, evenals het boek ‘Succesvol Samenwerken’ van Maarten. Wil je een meer uitgebreid verslag van de middag en de visie van phbm op samenwerking? Maak gerust met ons een afspraak, dan wisselen we graag met u van gedachten over dit nog steeds boeiende onderwerp en hoe u dat in uw project kunt vormgeven.

Geschreven door

Laat een Reactie achter