Terugblik phbm-seminar 2015

Artikel

Op 26 november 2015 vond het jaarlijkse phbm-seminar plaats bij Boerderij Langerlust, te Amsterdam. Het seminar over de samenwerking tussen overheid, markt en de burger ging van start met een heerlijke lunch. Rustig achterover zitten na de lunch was er niet bij voor de aanwezigen. Na een korte introductie van directeur Marcel Krikke, vond het eerste actieve onderdeel plaats: de kennismaking tussen alle gasten.

Peter van der Wee van de M.J. Oomen Groep was de eerste spreker van deze dag. Dit aannemingsbedrijf is onderdeel van Volker Wessels en heeft een sterke focus op het domein riolering. De gasten werden door Peter meegenomen in de visievorming van het bedrijf. Aan de hand van het Business Model Innovatie proces is een ontwikkeling binnen de organisatie in werking gezet. De uiteindelijke droom, de stip op de horizon van M.J. Oomen Groep is om een eco-effectieve watercyclus te creëren, te beheren en blijvend te vernieuwen samen met overheid, bedrijven en burgers.

Vanuit het publiek werden kritische vragen gesteld over hoe te komen bij die stip en wat de rol van de burger daar in kan zijn. De discussie vormde een mooie brug naar de volgende spreker. Frans Soeterbroek, oftewel De Ruimtemaker, is adviseur, publicist en lokaal initiatiefnemer op het vlak van gebiedsontwikkeling, vernieuwing van het lokaal bestuur en burgerinitiatieven. Ter illustratie is een aantal actuele burgerinitiatieven omschreven en daarmee ook de trend van de eindgebruiker als ontwikkelaar. Tot slot werd nog een aantal handvatten voor ‘traditionele’ marktpartijen gegeven om in deze ontwikkeling mee te kunnen gaan.

Met de informatie uit de presentaties nog vers in het geheugen was het de beurt aan de deelnemers om in kleine groepjes tot een advies te komen voor overheid, marktpartijen en burgers. Onder het genot van een heerlijke middag snack kwamen de gesprekken goed op gang, de ene groep wat luidruchtiger dan de andere.

Na het delen van de adviezen van de deelnemers was het tijd voor de laatste spreker. Marcel Krikke van phbm gaf ook zijn visie op de trend waarbij Gemeenten zich terugtrekken en waarbij de Marktpartijen en de burger steeds meer haar plek in het speelveld neemt. Vanuit het model van Visie, Verbinden en Ontwikkelen vertelde Marcel hoe deze trend zich ontwikkelt en hoe phbm hierop anticipeert en reageert. Uiteindelijk gaf Marcels ‘Wat nu?’ een mooie inleiding tot de discussie tussen het sprekers panel en de deelnemers.

Ter afsluiting van dit interactieve seminar werd tijdens de borrel nagepraat over ieders ervaringen en opgedane kennis. Al met al was het een geslaagd seminar en we kijken uit naar het volgende seminar.

Alle presentaties van dit seminar zijn hieronder te downloaden. Voor meer informatie of voor vragen kunt u altijd bij ons terecht.

Presentatie Peter van der Wee

Presentatie Frans Soeterbroek

Presentatie Marcel Krikke

Geschreven door

Een Reactie op “Terugblik phbm-seminar 2015

  1. Goede middag en in deze opzet zeker voor herhaling vatbaar.
    De presentatie van Marcel was inspirerend (maar zou aan het einde van de dag iets korter morgen zijn), die van Peter heel concreet en eerlijk en voor de presentatie van Frans ben ik te nuchter. Anders gezegd, een naar mijn beeld te wollig verhaal van Frans. Zeker afgezet tegen het verhaal van de eerste sprekers.
    Heb me prima geamuseerd, een en ander opgestoken, was aangenaam verrast en nogmaals, zeker voor herhaling vatbaar.

Laat een Reactie achter