Projectondersteuning voor een veerkrachtig en robuust ecosysteem
Vanwege het veranderende klimaat en menselijke activiteiten gaat het niet goed met de ecologie van de grote wateren in Nederland. Via de Programmatische Aanpak Grote Wateren werkt Rijkswaterstaat aan een veerkrachtig en robuust ecosysteem. Hieronder vallen verschillende gebiedsgerichte projecten, waar phbm een ondersteunende rol in vervult.
Adviseur
Inge Wissel
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat
Thema
Duurzaamheid
Expertise
Projectmanagement
Natuur die kan meebewegen
In de vorige eeuw zijn er veel grote waterstaatkundige ingrepen geweest in Nederland, zoals het aanleggen van de afsluitdijk, sluizen en polders. Dit maakte ons land veilig en welvarend. Echter is hierdoor het leefgebied van dier- en plantsoorten verstoord en verkleind, waardoor hun aantallen teruglopen. Daarnaast worden de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker: de zeespiegel stijgt en het weer is extremer, periodes van intensieve regen en droogte wisselen elkaar af.
Deze effecten nemen in de komende jaren alleen maar toe. Ook in de toekomst willen we in een veilig land met schone wateren leven. Daarom hebben we natuur nodig die kan meebewegen en gezond is: een robuust en veerkrachtig systeem.
Programma Aanpak Grote Wateren
Om een ecologisch kwalitatief systeem te realiseren, heeft de overheid wettelijke doelen vastgesteld gebaseerd op de Europese Kaderrichtlijn Water. Vanuit de Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW) worden maatregelen getroffen om deze doelen te halen, evenals vanuit de Natura 2000-beheerplannen. De maatregelen waarbij phbm betrokken is worden uitgevoerd rondom het IJsselmeer en de Gelderse Poort bij Arnhem. Bijvoorbeeld het creëren van ‘zachte’ oevers waar vissen eitjes kunnen leggen en vogels eten kunnen vinden. Phbm zorgt dat de projectteams goed functioneren door middel van verslaglegging, literatuuronderzoek en het organiseren van evenementen.
De PAGW loopt tot 2050 en zorgt dat de belangen van de natuur op de agenda komen te staan. Hier draagt phbm trots aan bij.
Wil je meer weten over dit project? Neem contact op met Inge Wissel via i.wissel@phbm.nl