Skip to main content

Stop met wijzen, ga samenwerken!

Wie met één vinger wijst naar de ander, wijst met drie vingers naar zichzelf. Een alom bekend gezegde. Binnen diverse samenwerkingen gebeurt dit maar al te vaak; de ander doet het niet goed, ik vertrouw ze niet. Ze hebben het niet op orde. Dit gaat niks worden. En toch doen we het zelf ook niet altijd even goed. Hoe zorgen we ervoor dat we eerst naar ons zelf wijzen en dan naar de ander als we goed willen samenwerken? Samenwerken doen we allemaal. En toch gaat het niet vanzelf. Slechte samenwerkingen worden vaak gevoed door een gebrek aan vertrouwen. We zien vooral wat de ander verkeerd doet. Dit is te makkelijk; dingen die minder goed gaan worden sterker belicht dan zaken die goed gaan. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar het is vooral belangrijk om met elkaar hierover in gesprek te blijven.

Voelt het als falen?
De basis van samenwerken is vertrouwen hebben in elkaar. Wanneer dit er niet is kan je moeilijk samenwerken. Ook ik vind het lastig om toe te geven als zaken in mijn eigen werk niet goed gaan. Vaak is het letterlijk een verdedigingsmechanisme als je ergens op wordt aangesproken om dan gelijk te reageren. Maar is het juist niet fijn dat iemand dat aangeeft? De andere persoon heeft ergens last van, is geïrriteerd of heeft een ander probleem waardoor hij/zij zijn/haar werk mogelijk niet goed kan uitvoeren. Hoe reageer jij als iemand je aanspreekt? Wat gebeurt er dan met je? Ga je in de aanval, of klap je juist dicht? Wanneer dit voorkomt, bedenk ik altijd dat mensen mij proberen te helpen.

Wat verwacht je van de ander en wat doe je er zelf aan om dit te bereiken?
In samenwerkingen verwacht ik openheid en transparantie. Als het goed gaat, maar ook als het niet goed gaat. Juist als het niet goed gaat kunnen we elkaar helpen. Wanneer de basis van vertrouwen er is, kun je ook goed met elkaar in gesprek gaan wanneer het wat minder goed gaat. Dit kost wel tijd en energie. De makkelijkste weg is de confrontatie uit de weg gaan en hopen dat het probleem zich vanzelf oplost. Maar als het probleem niet wordt besproken kan het gaan zeuren en erger worden. Betrap je je zelf er wel eens op dat je na een vergadering, als de andere partij de kamer heeft verlaten je iets anders zegt dan tijdens de vergadering?

Het projectbelang staat toch boven aan?
Ja, maar binnen een samenwerking hebben partijen ook een ‘eigen’ belang. Er is een gezamenlijk belang voor het project, team of afdeling. Maar wees ook duidelijk naar elkaar dat iedereen een eigen belang heeft, dit zorgt voor duidelijkheid.
Wie met één vinger wijst naar de ander, wijst met drie vingers naar zich zelf. Wees eerlijk naar jezelf met welk belang je aan tafel zit en kijk goed wat je zelf aan de samenwerking bijdraagt. Begin met het werken aan vertrouwen, zorg samen voor de juiste openheid en transparantie. Durf het gesprek aan te gaan en benoem het eigen belang en het belang van deze samenwerking.

Maarten van Son

Verder praten over samenwerken? Dan kun je mij bereiken via m.vanson@phbm.nl