In het kader van de tweewekelijkse phbm-dagen bezochten wij op vrijdag 24 januari de N231 ter hoogte van Aalsmeer. Dura Vermeer heeft daar in opdracht van de provincie Noord-Holland een zogenaamde biobased proeftuin aangelegd om te experimenteren met verschillende duurzame materialen. Op dit stuk van de N231 is de weg opgebouwd uit materialen die een zo min mogelijke impact hebben op het milieu. Van berm en asfalt tot verkeersbord en wegverlichting, de innovatieve mogelijkheden tonen aan dat er binnen de infrastructuur meer dan voldoende te winnen is met betrekking tot duurzaamheid.
De dag werd afgetrapt met een lezing van Steven de Kruijff, Duurzaamheidsmanager bij Dura Vermeer. Steven wist ons te vertellen dat de infrastructuursector aan de vooravond staat van grote veranderingen op het gebied van werkmethoden en werkmaterialen. Ook binnen de infrasector is de ecologische druk merkbaar en in het licht van de ontwikkelingen ten aanzien van klimaatverandering is het volgens Steven hoog tijd om op een duurzame en verantwoorde manier om te gaan met infrastructurele vraagstukken.
Met de circulaire gedachte in het achterhoofd is Dura Vermeer dan ook gestart met de biobased proeftuin. In deze proeftuin wordt op kleine schaal kennis gemaakt met duurzame, hernieuwbare materialen die van waarde kunnen zijn binnen infrastructurele technieken. Tijdens de afsluitende rondleiding maakten wij kennis met enkele van deze innovaties. Verkeersborden en lantaarnpalen van bamboe; betonnen faunatunnels met grasvezels als vulmateriaal; zitbankjes van miscanthusgras; en maaibeschermingen van bioplastic zijn slechts enkele voorbeelden van de technieken waarmee Dura Vermeer poogt zijn duurzame doelstellingen te bewerkstelligen. De ontwikkelingen tonen aan dat innovatie nauw verweven is met ons vakgebied. De phbm’ers kijken dan ook terug op een leerzame en inspiratievolle ochtend.