Spin in het web voor het programma Mobiliteitsplan Zuidoostflank
Nederland heeft te maken met een woningtekort. Er moeten woningen bijgebouwd worden, waar kan binnenstedelijk. De zuidoostflank van de gemeente Amsterdam is hier een goed voorbeeld van. In dit gebied worden 40.000 woningen, en nieuwe kantoorpanden bijgebouwd. Deze opgave vraagt iets van de ruimtelijke inrichting en de mobiliteitsaanpak. Als er geen maatregelen genomen worden stijgt het aantal dagelijkse autoritten in het gebied met 35%. Het gebied loopt dan vast en de leefbaarheid komt in het geding. Om deze reden is het programma mobiliteitsplan zuidoostflank opgericht. Het programma focust zich op het implementeren van mobiliteitsmaatregelen om het OV, de fiets en P+R reizen toegankelijk te maken voor iedereen en zo de modal shift richting deze modaliteiten te bewegen.

Adviseur
Louise Huigsloot

Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam

Thema
Transitie en mobiliteit

Expertise
Projectbeheersing
De uitdagingen
Het programma kent vele uitdagingen. Zo vindt de gebiedsontwikkeling niet allemaal tegelijk plaats en zijn er verschillende projectgrenzen en projecten. Een andere uitdaging is dat er vanuit het programma vele maatregelen o.b.v. gedrag, fiets, OV en auto bedacht zijn om de verandering van de modal shift te kunnen creëren. Voor het programma is het van belang om overzicht en grip te krijgen op welke projecten wanneer lopen en wat de status is van welke maatregel. Daarnaast is het nodig om inzicht te krijgen in de acties die er vanuit het programma genomen moeten worden, nu maar ook in de toekomst (1 jaar vooruit).
Plannings-, structurerings- en risicomanagement
Phbm vervult op dit project het plannings- en structureringsmanagement en is aangesloten voor het inrichten van het risicomanagement. Als adviseur planning zijn we in staat om overzicht te creëren in de taken die al gedaan zijn en de acties die nog genomen moeten worden. We zijn een spin in het web die informatie vergaart bij de medeplanners in de gebiedsontwikkeling en die teamleden challenged. Het is belangrijk om te kunnen schakelen tussen verschillende planningssystemen als Visio en Primavera, maar ook tussen de onderwerpen waar je over praat en de informatie waarnaar je op zoek bent. Zo hebben de planners in de gebiedsontwikkeling beter zicht op wanneer de bouw van de woningen start. Deze informatie is voor het programma relevant om in te schatten wanneer er gestart moet worden met het uitvoeren van de maatregelen en in welke gebieden. Structurering van data, planningen, acties en stand van zaken van de maatregelen is van belang om grip te houden op het uitrollen van het programma.
Prioritering van de maatregelen
Een ander belangrijk onderdeel is de prioritering van de maatregelen. Welke maatregel maakt echt impact? Welke maatregel kan snel uitgevoerd worden? Welke maatregel is nu haalbaar? Door middel van prioritering kan hier inzicht aangegeven worden, waardoor het duidelijk wordt welke maatregel het beste toegepast kan worden in een bepaald project of gebied. Als je de impact van de maatregelen naast de data omtrent woningbouwcijfers legt kunnen er strategische keuzes gemaakt worden. Zo komt er duidelijkheid wanneer de woningaantallen gaan pieken en in welke gebieden en welke maatregelen de meeste impact zullen maken om de verschuiving in de modal shift te bewerkstellen. Op deze manier proberen we de zuidoostflank van Amsterdam leefbaarder, toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor de huidige bewoners, maar ook voor de mensen die er in toekomt gaan wonen en werken.